Sokkal kevesebb elég a fejlett demokráciákban ahhoz, hogy lemondjon a kormányfő! A mostani szlovákiai botránynak a tizede is, mert meggyilkolták azt az újságírót és élettársát, aki a kormányközeli olasz maffiát akarta lebuktatni, meg akarta írni az igazságot! A szlovák kormányfő olyan személyeket alkalmazott, akik az olasz maffiával vállalkoztak! Kell ennél több a lemondáshoz?

 

Az ország külső és belső megítéléséért elsősorban az adott ország miniszterelnöke a felelős. Annak idején Mečiar miniszterelnökségének ideje alatt Szlovákia szinte teljesen elszigetelődött a botrányos rendeletek, megtorlások és sorozatos megfélemlítések miatt. Még Észak-Koreából sem érkezett Szlovákiába hivatalos kormánydelegáció, Mečiarékat sem hívták sehova se. A mostani, kormánnyal összefüggésbe hozható maffiagyanús esetben nem egy vagy két miniszternek vagy a kormányhivatal érintett alkalmazottainak kell lemondania, hanem a miniszterelnökkel az élen az egész kormánynak és villámgyorsan!

 

Még a fejletlenebbnek vélt Bukarestben is százezrek mentek ki az utcára 2017-ben, hogy tiltakozzanak az akkori balliberális kormány ellen, amelyik módosította a büntetőtörvénykönyvet és a bűnügyi perrendtartást. Közkegyelmet készült hirdetni, hogy felelős, magasrendű politikusok elkerüljék a felelősségre vonást. A tervezet visszavonása után se békéltek meg az emberek Bukarestben, százezrek követelték a román kormányfő lemondását, aki végül megbukott.

 

 hirdetes_300x300  

Prágában 2013-ban korrupciós ügy miatt az ügyészség rajtaütött a cseh kormányon, letartóztatták a miniszterelnök kabinetfőnökét és a katonai hírszerzés vezetőjét is, Petr Nečas miniszterelnök belebukott a botrányba.

 

Nálunk fennáll a veszélye, hogy Fico önként nem mond le, Kaliňákkal együtt fél a számonkéréstől.

 

Ebben az esetben a politikai felelősség Bugárra és Dankora hárul!

 

Nekik kell lépniük és nem csak fejcsóválva, hogy ejnye, ejnye, és könyörögve kérni a tettesek felelősségre vonását Ficotól.

 

Fel kell állni azonnal, ki kell lépni ebből a kormányból, hogy megőrizzék maradék politikai tisztességüket! Máskülönben maguk is részeseivé válnak a tragédiát okozó, kormányköröket gyanúba hozó, közös szlovákiai-olasz maffiabotránynak. Ha ugyan már nem váltak azzá hallgatólagosan a némaságukkal! Mert vétkesek közt cinkos, aki néma!

 

És nagy valószínűséggel ott lapulhatnak még újabb politikai csontvázak a kormányhivatal irodáinak szekrényeiben….

 

Száraz Dénes

Nyitókép: DenníkN

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!