Vasárnap választ Magyarország, meg azon kívül is mindenki, aki megteheti. Ez lesz a hétvége legfontosabb politikai eseménye Európában, és nem szükséges ragozni, hogy miért is!

 

Látszatra vészjóslónak tűnik a magyarországi ellenzék taktikája – az egyéni választási körzetekben várható kölcsönös visszaléptetési manőver közvetlenül az országgyűlési választások előtti napokban. Ez akár a Fidesz számára ijesztőnek is tűnhet, de sokkal inkább mozgósító erővel bír. Intő jel volt a „nagymellénynek” a hódmezővásárhelyi kora tavaszi idő előtti polgármesteri választás eredménye, ami az ellenzéket derűlátóvá tette, a szunyókáló oroszlánt pedig felébresztette. Addig úgy tűnt, hogy a közvélemény-kutatások eredményei elkényeztették, tehát időben jött a vásárhelyi pofon.

 

De mit jelenthetnek a visszaléptetések, a kvázi önszándékú bejelentések?

 

 hirdetes_300x300  

Minden bizonnyal keserű szájízt az érintetteknek, bármennyire is azt fogják hangoztatni, hogy a párt, a haza és az Orbán „diktatúra” megdöntése mindenek előtt! Meg aztán győzelem esetén hálaként egy húsos fazékos tisztséget is valahol!

 

Viszont amennyiben valamelyik körzetben visszalép példának okául egy jobbikos képviselőjelölt a balliberális oldalról induló javára, szinte kizártnak tartható, hogy a nemzetileg elkötelezett jobbikos választók az MSZP jelöltjére fognak szavazni. Ők hűségesebbek elveikhez, mint vezetőikhez, vagy mint a vezetőik saját elveikhez! Ez persze, fordítva is igaz: egy MSZP-ésről is nehezen feltételezhető, hogy tapsikolva karikázná a jobbikost!

 

A másik, közel sem elhanyagolható tényező, hogy a visszaléptetési taktika a másik háta mögé bújást jelenti elvtelen, arctalan és arcátlan módon. Ezzel csak saját magukat kiskorúsítják az ellenzéki pártok! A választó jogosan teszi fel a kérdést, hogy az eltelt négy év során elvhű és következetes politizálással valamint egy komoly választási programmal miért nem voltak képesek felfejlődni egy győzelemre esélyes kormányváltó párttá?!  

 

Saját maguk is beismerik, hogy győzelmük esetén képtelenek lesznek kormányozni ilyen széles és kusza összetételben, és előre borítékolják az előrehozott választásokat. Belátható időn belül folytatódna a sárdobálás! Előtte persze söpörnének egy nagyot otthon és hajbókolnának egy nagyot Brüsszel előtt! Komolytalan! A magyarországi politikai ellenzéket csak az Orbán-gyűlölet tartja úgy, ahogy egyben! A cél szentesíti az eszközt alapon csak a hatalom megszerzése érdekli őt!  

 

Viszont vannak intő jelek a Fidesz-KDNP kormány előtt!

 

Elgondolkodtató, hogy amennyiben kétpártrendszer lenne Magyarországon, mint Amerikában, akkor valószínűleg a jelenlegi kormányerők vereséget szenvednének! De mivel nincs, győzni fognak Orbánék az intő jelek ellenére.

 

Viszont győzelme után változtatnia illene sok mindenen, ha csak nem az utolsó kormányzási időszakban gondolkodnak. Félő, hogy a jövőben még egyszer nem lesz olyan sikeresen kommunikálható központi témájuk, mint amilyen 2014-ben a rezsicsökkentés volt és amilyen most a „sorosozás”. Ez utóbbit sokak szerint túlzásba is vitték…

 

Korrektebb lett volna a kampány, ha csak a nemzetvédelemre, határvédelemre és hagyományos keresztény értékek védelmére összpontosít, és nem gyárt ellenségképeket. Arra gondolt bizonyára, hogy az egyszerű választók többségében a nevén nevezett ellenség szavazatokat hozhat, míg a kisebbséget képező jobboldali értelmiségi elit egy részét akár el is veszítheti, ez a nagy számok törvénye alapján elhanyagolható.

 

A gazdasági eredményeket mindenhol elismerik

 

Kétségkívül, hogy ahhoz képest, amilyen állapotban vették át a magyar gazdaságot 2010-ben Orbánék a balliberálisoktól, most dübörög a gazdaság, és nem csak papíron és szlogenként, mint annak idején Gyurcsány alatt. A foglalkoztatottság magas, a külföldi befektetők számára biztonságot és garanciát jelent a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája, ezt a felminősítések is bizonyítják.

 

A kormány tartani tudja az EU szigorú költségvetési előírásait is. De a munkabérek csak lassan emelkednek, a munkavállalók személyi jövedelemadójának komolyabb csökkentése várat magára. A kormányberuházások prioritásainak kiválasztása is hagy maga után némi kívánnivalót. Sokan állítják, hogy például mostanában több az új focistadion az országban, mint ahány gólt lő a magyar labdarúgó válogatott. Nagyobb alázatra és párbeszédre lenne szükség a kormányzás során, a társadalom ugyanis látványosan kettészakadt!

 

Mindezek tükrében és mindezek ellenére valószínűsíthető, hogy a visszalépéseken alapuló ellenzéki taktika eredménytelen lesz április 8-án, sőt motiválni fogja a kormánypárti választók részvételi kedvét, ami a jelenlegi Fidesz-KDNP szövetség győzelmét fogja jelenteni. Hogy milyen arányban, az majd eldől. Olvasóink szerint:

 

A Körkép sk. megkérdezi olvasóit, hogy mit várnak a magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Száraz Dénes

Nyitókép: napi.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!