Amikor Róbert Bezák Nagyszombatban Ján Sokol helyébe lépett, az egyházmegye pénzügyeivel kezdett el foglalkozni, és éppen ez lehet az oka a visszahívásának.

 

A menesztett érsek, Róbert Bezák valószínűleg nem tudtam, hogy milyen háborúba bocsátkozik azzal, hogy elkezdte tanulmányozni a nagyszombati egyházmegye anyagi dolgait – véli Oroszvár plébánosa, Marián Prachár.

 

 „A Bibliában is vannak olyan példák, miszerint az, aki háborúba megy, számolja meg a seregét, ha tornyot akar építeni, számolja meg a hozzá szükséges anyagot. Ő háborúba kezdett, de nem tudom, hogy megszámolta-e a seregét, vagy egyáltalán lesz-e elegendő serege ahhoz, hogy ezt a harcot megvívja“

 

– mondta Prachár.

 hirdetes_300x300  

 

 „Ha minden igaz, akkor nem a szlovákiai pénzügyekről volt szó, hanem valamilyen mexikói kartellekéről, amibe nagyon sok ember beletartozott, és az ilyesmibe nem egyedül lép be az ember“

 

– tette hozzá.

 

Fotó: topky.sk

 

Amikor Nagyszombatban Róbert Bezák Ján Sokol helyébe lépett, elkezdett foglalkozni a egyházmegye pénzügyével. Az egyházmegye gazdálkodását egy pénzügyi ellenőrzés felülvizsgálta. Ebből derülhetett ki, hogy több tízmillió korona sorsára és felhasználására nem volt magyarázat, mindent homály fedett.

 

A pénzügyi ellenőrzés után 2012-ben bűnvádi feljelentés érkezett a rendőrségre. Eljárás indult a gazdasági nyilvántartásban végzett adathamisítás miatt. A rendőrség azonban az eljárást azzal az indoklással leállította, hogy „a tett nem történt meg”.

 

Sajnos, Szlovákiában a katolikus egyház nem szlovák

 

Az egyházmegye finanszírozására, valamint az elődjére, Ján Sokolra irányuló kritika lehetett Bezák menesztésének fő oka. A konkrét okokat azonban napjainkig senki sem nevezte meg, s továbbra is lezáratlan ügyként tekintenek rá.

 

Prachár szerint az egyház hozzáállása az egész ügyhöz jóval nagyobb probléma, mint maga a Bezák-ügy.

 

 „Sajnos, Szlovákiában a katolikus egyház nem szlovák, és tudjuk, hogy az egyes eseteket Szlovákiában miképpen oldják meg. Az egész társadalmunk hibáit biztosan megtaláljuk a szlovák katolikus egyházban is. Mi nem Brazíliából vagy Afrikából származunk, az egyházpolitika a polgári politikát térképezi fel és fordítva”

 

– kommentálta Prachár.

 

Bezák 2009-től 2012. július 2-ig volt a nagyszombati egyházmegye érseke, amikor egy apostoli vizitáció során a pápa visszahívta funkciójából. Bezák 2015-ben találkozott Ferenc pápával. A találkozót az elhunyt cseh bíboros, Miloslav Vlk kezdeményezte. Mindez azonban ezidáig semmit nem segített Bezák helyzetén. Vlk szerint Ferenc pápának meg kellett volna hallgatnia Bezákot, és megoldást kellett volna ígérnie a helyzetére, azonban a találkozó óta Bezák helyzete semmit sem változott.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!