A belügyminisztérium közzétette a bűncselekmények 2017-re szóló statisztikáit. Eszerint az lekövetett bűntények száma 66 215 volt, ami 3420-szal kevesebb, mint 2016-ban. Az adatok egyértelműen javulót tendenciát mutatnak.

 

Bár a megoldott bűncselekmények aránya is emelkedik, 42 százalékukat nem sikerült megoldani. A gyilkosságok 30, a rablások 25 százaléka maradt csak megoldatlan, de a betöréses lopások 70 százalékát, az autólopások két harmadát sosem derítik fel. Az adócsalási esetek 71 százalékát sikerült lezárni.

 

A bűncselekmények áldozatainak száma 10615 volt, ami szintén évről évre csökken. Érdekes, hogy a férfi és női áldozatok aránya viszonylag egyenlő. Ez nem mindig volt így. Tíz éve a nők az áldozatok 45 százalékát tették ki. Másfelől, a bűntények 83,5 százalékát követik el férfiak, és csak 16,5 százalékát a nők. Itt az elmúlt évtizedben a nők aránya emelkedett – bár ez a változás nem túl látványos.

 

 hirdetes_300x300  

Bűntérképek

 

A legtöbb bűncselekményt a Nagyszombati, Nyitrai, Trencséni, Zsolnai Eperjesi járásokban illetve Pozsony második kerületében, valamint Kassán tartják nyilván. Ezek közül Pozsony II. kerületében a legalacsonyabb (44 százalékos) a felgöngyölített ügyek aránya.

 

Összesített bűntérkép, forrás: minv.gov.sk

 

A magyar lakta járások közül a Nagymihályi a legkirívóbb eset, itt tavaly 1300-1600 bűncselekményt követtek el.

 

Tavaly 14 440 gazdasági bűntényt vettek jegyzőkönyvbe országszerte. Ezek eloszlása alig tér el az összesített adatoktól, a megyejogú városok állnak az élvonalban. A vagyon ellen elkövetett bűntények száma 25154 volt. Ezen a téren a kirívó járások közé tartozik a Nagyszombati, a Zsolnai, az Eperjesi járások és Kassa, a magyar lakta járások közül pedig átlagon felüli az ilyen típusú elkövetések száma a Losonci, a Nagymihályi és a Tőketerebesi járásokban.

 

Gazdasági bűncselekmények, forrás: minv.gov.sk

 

Vagyon elleni bűntettek, forrás: minv.gov.sk

 

Az erkölcs elleni bűntények száma 1078 volt. Itt már a Losonci, Rimaszombati, Tőketerebesi járások és Pozsony harmadik kerülete is jeleskedik.

 

Erkölcs elleni bűntettek, forrás: minv.gov.sk

 

Az erőszakos bűncselekmények száma 6000 feletti. Az eloszlásuk kiegyenlítettebb, vagyis jóval több a magas arányokkal rendelkező járások száma. Az ilyen esetek 75 százalékát derítik fel. Kirívóan magas bűnözési aránnyal ebben a kategóriában a déli járások közül a Nyitrai járásban van, valamint az Érsekújvári és Losonci járásokban.

 

Erőszakos bűncselekmények, forrás: minv.gov.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: minv.gov.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!