Nyitókép: reprofoto/a Smer-SD facebook-oldala

 

Robert Fico (Smer) pártelnök a közösségi hálóra feltöltött videóban leszögezte, hogy az ENSZ migrációs paktuma nincs összhangban a Smer nemzeti migrációs politikájával.

 

A paktum, melyet decemberben Marokkóban mint nem kötelező érvényű dokumentumot kellene elfogadni, már több ország rosszallását is kivívta. Magyarország elutasító álláspontját sorra követte például a csehek és osztrákok ellenállása is.

 

Szlovákia mindezidáig nem adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyben. Miroslav Lajčák smeres külügyminiszter támogatja az ENSZ migrációs paktumát, ahogy a Most-Híd sem ellenzi – legalábbis Katarína Cséfalvayová parlamenti képviselő támogatólag lépett fel a témában.

 hirdetes_300x300  

 

A szintén kormánypárti SNS szerint pedig nem elégendő, hogy csak a külügyminisztérium foglal állást az ügyben Szlovákia nevében, az egyezményről először a Koalíciós Tanácsnak, majd a parlamentnek kell döntenie.

 

A szlovák nemzetiek második embere, Jaroslav Paška a témában úgy nyilatkozott, hogy

 

„Tiszteletben tartjuk a külügyminisztérium álláspontját, de úgy véljük, hogy tiszteletben kell tartanunk a szomszédaink véleményét is és nem szabadna nagyon eltérő álláspontot képviselnünk”

 

Hozzátette, hogy a szlovák parlamentnek el kell utasítani az ENSZ migrációs egyezményében való részvételt.

 

Fico: Az egyezmény nem tesz különbséget a legális és illegális migráció között

 

Úgy látszik, hogy Fico képviselő véleménye inkább egyezik a szlovák nemzetiekével, mint saját pártjabeli kollégájáéval. A most megjelent videóban, mely lényegében a Smer-SD állásfoglalása, Fico kimondja, hogy az egyezmény nem tesz különbséget a legális és illegális migráció között, valamint hogy a paktum abból az elvből indul ki, hogy a migráció jó dolog.

 

„A gazdasági migránsok tömege, akik illegálisan benyomultak Európába, hatalmas rizikót hoznak magukkal az emberek biztonságára, a politikai rendszerek stabilitására tekintve, növelik a terrorizmus veszélyét és alapjában véve veszélyeztetik az európai életmódot”

 

mondja Fico a videófelvételen.

 

A smeres pártvezér azt is kijelenti, hogy bár a globális paktum nem kötelező érvényű, de politikailag erős dokumentum, és nyomást gyakorol, hogy kötelezőségének hiányát csak kis formai hiában tekintsék.

 

Fico szerint Szlovákiának ki kell fejtenie negatív álláspontját a paktummal kapcsolatban.

 

„Az lesz a legjobb, ha a parlament következő ülésén, még a marokkói tárgyalás előtt elfogadunk ennek szellemében egy világos megbízást, amivel kötelezünk bárkit, aki bármilyen, a dokumentumról szóló tárgyaláson részt vesz”

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!