Tomáš Drucker (Smer-SD-jelölt) egészségügyi miniszter a bírságok kiszabása helyett inkább felvilágosítaná a lakosságot a kötelező védőoltásokról. „A bírság egy példa arra, amikor szankciós rendszert alkalmaznak.” – mondta, hozzátéve, hogy támogatni kellene az emberek oktatását és felvilágosítását a témában.

 

A kötelező védőoltás egyébként a szlovák uniós elnökség egyik témája között is szerepelt. „Beleegyeztünk néhány, az információcseréről szóló egyezségbe, akciótervbe és a probléma megközelítésének módjába, ugyanis az oltások problémáját nem tudja egy ország megoldani”. Rámutatott például a munkaerőpiacra és a migráció okozta nehézségekre.

 

Drucker szerint a tagállamoknak többet kellene foglalkozniuk a témával. Az oktatás már az iskolákban elkezdené, hogy a jövő felnőtt emberei tisztában legyenek az oltások problémájával, annak előnyeivel. Ez nem csak egy adminisztratív folyamat, amit a bírságok bevezetésével meg lehetne oldani.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában a kötelező oltásokat rengeteg megbetegedés és vírus megelőzése miatt alkalmazzák, ezeknek beadása kötelező. Ha a szülők nem oltatják be gyerekeiket, akkor 331 eurós bírságra számíthatnak. A bírság ellenére így is több száz szülő felejti el évente beoltani gyerekét.

Teraz.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!