Aláírásgyűjtést indítottak a romák annak érdekében, hogy ügyeiket egy hozzáértő, roma származású kormánybiztos kezelje.

 

A koalíciós egyezség értelmében a kormány romaügyi kormánybiztosi posztja a Most-Hidat illeti. Bugár Béla korábban úgy nyilatkozott, mielőbb szeretnék elfoglalni a tisztséget. A Most-Hídhoz közelálló, a választási kampányban egyértelműen Bugárékat segítő magyar nyelvű napilap arról tájékoztatott, hogy a párt jelöltje Ravasz Ábel szociológus.

 

A Most-Híd nagyobb felhajtóerőt szeretne

 

 hirdetes_300x300  

Felröppent információk szerint a Most-Híd összevonná a kisebbségi és romaügyi kormánybiztosi posztot a „nagyobb fejhajtóerő” érdekében.

 

Bugar_Ravasz
Bugár Béla és Ravasz Ábel. Kép: televzio.sk

 

A romaügyi kormánybiztos hivatalának megőrzéséért ma aláírásgyűjtés indult. Az akció koordinátora a Fiatal Romák Szövetsége.  Képviseletükben Ivan Mako elmondta, felháborodtak, hogy „más nemzeti kisebbség, a Most-Híd magyarjai akarnak dönteni a második legnépesebb nemzetiségről az országban.”

 

Rossz a tapasztalat

 

A petíciós bizottság szerint rossz tapasztalatuk van ezzel még a Dzurinda kormány idejéből, amikor a nemzetiségi problémák elsősorban a magyar ügyek megoldására irányultak. Követelik, hogy a romákkal kapcsolatos nyitott kérdéseket egy hozzáértő, roma származású kormánybiztos kezelje.

 

Aláírásgyűjtési akciójukkal szeretnék elérni, hogy „a romakérdés megoldása ne az etnikailag magyar Most-híd alá kerüljön, melynek a korábbiakban már nem sikerült meggyőznie a közvéleményt, hogy képes a szlovákiai romák nehéz helyzetét kezelni”.

 

Saját jelöltjük is van

 

A petíciós bizottság emlékeztet, hogy néhány nappal ezelőtt nyílt levelet küldtek Robert Fico kormányfőnek, melyben arra kérik, hogy a roma nemzetiségű Alexander Daškot, a Smer tagját nevezze ki a romaügyi kormánybiztosi posztra.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!