Az amerikai úszó, Ryan Lochte volt a riói utcai bűnözés sokadik sportoló-áldozata, akit vasárnap délelőtt egy parti után kiraboltak a nyílt utcán. Ugyanígy jártak a portugál, kínai, ausztrál és orosz sportolók is. Nem beszélve arról az esetről, amikor a nyári játékok biztonsági főnökét próbálták meg kirabolni, ami végül az elkövető halálával ért véget – a biztonsági őrök lelőtték.

 

A hatóságok már a kezdetekkor két golyót találtak a médiasátornál, és a riporterek azt állítják, rálőttek buszukra, mikor a kosárlabda-pályáról visszaindulva felkanyarodtak az autópályára.

 

A fenti esetek magyarázatot adnak arra is, hogy a 5. legnagyobb, 5. legnépesebb és 9. legnagyobb gazdasággal rendelkező Brazília miért csak a 32. a turizmus ranglistáján.

 

 hirdetes_300x300  

Bár Brazília összefüggésében sok rémisztő hírt lehetett olvasni az elmúlt hónapokban – a Zika vírusról, a szennyezett vizekről és a korrupciótól –, az olimpiai játékokra kiutazó emberek mégis a biztonságot hiányolják legjobban.

 

Az egyik turista újságírói kérdésre annyit mondott,

 

„Mindenki azt mondta nekünk, hogy óvatosnak kell lennünk, de néhány itt eltöltött nap után a legijesztőbb dolog átjutni az utcán úgy, hogy közben nem üt el egy busz…”

 

Robert Muggah, az Istitutio Igarape munkatársa és biztonsági szakértő szerint pedig a turisták még nem is látták a Rióban uralkodó erőszak igazi arcát, ahol a drogkartellek, utcai bandák uralják a városrészeket. Épp ezért a játékok biztosítására 100 ezerrel több rendőrt mozgósítottak a szokásosnál Rióban.

 

A gengszterek azonban kihasználják, hogy rendőrök csak az olimpiai helyszíneket védik, de biztonsági rések így is maradnak, ráadásul a külvárosokban tovább tombol az erőszak.

 

 

USAToday.com

Nyitókép: 444.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!