Donald Trump amerikai elnök a korábbi közléseknek megfelelően szerdán bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Egyúttal elrendelte, hogy az amerikai külügyminisztérium költöztesse át az USA nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe.

 

„Úgy határoztam, hogy eljött az ideje, hogy Jeruzsálemet hivatalosan is elismerjük Izrael fővárosának”

 

mondta Trump a Fehér Házban tartott beszédében. Hozzátette:

 

„Jeruzsálem nem csak három vallás középpontjában áll, de a világ egyik legsikeresebb demokráciájának szívében található”

 

 hirdetes_300x300  

Trump ezzel a bejelentéssel teljesített a vallási konzervatívoknak tett kampányígéretét. Az egyik amerikai kormánytisztviselő a bejelentést követően úgy nyilatkozott, hogy „hét évtizedes tény” őszinte elismerésére került ma sor.

 

Egyelőre csak az USA költözteti át nagykövetségét Jeruzsálembe. Ráadásul Trumpt a nyugati világ nagyobbik része óva intette attól, hogy ezt a döntést meghozza.

 

Trump a bejelentést követően egyeztetett Mahmud Abbász palesztin elnökkel, Abdullah jordán királlya és Benjamina Natenjahu izraeli miniszterelnökkel. A muzulmán világ országainak a bejelentés enyhén szólva is felháborodást keltő. Recep Tayyip Erdogan török államfő jelezte, hogy ezzel az USA átlépte a „vörös vonalat”, és Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

 

Amerika egyébként már 1995-ben is elismerte fővárosként Izraelt egy Bill Clinton idején deklarált nyilatkozatban, de hagytak benne egy kiskaput, miszerint fél évre elhalaszthatják a nagykövetség költöztetését – amit Clinton, majd ifj. Bush ezt követően pedig Obama elnökök ki is használtak.

 

A döntést a Közel-Keleten egyedül Izrael fogadta kitörő örömmel. Nem véletlenül: ennél jobb pozícióban egy ilyen lépés felvállalásához jó ideig nem. Hogy miért, arról korábbi cikkünkben olvashat:

 

Sötét fellegek a Közel-Kelet felett: Izraelnek nagyon rosszul jön a szír polgárháború befejeződése

 

FoxNews.com

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!