A Csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet országai úgy döntöttek, az Egyesült Államok kilépése után is folytatják együttműködésüket. A még csak most alakuló megállapodást eredetileg az Egyesült Államok is aláírta volna, de Trump elnök nem akarta elődje javaslatát megvalósítani, ezért Washington januárban kivonult a szervezet megalapításából.

 

A TPP nem egy zártkörű szabadkereskedelmi övezet, más országokat is szívesen lát a megfelelő időben, akár az Egyesült Államokat is – mondta a vietnami kereskedelmi miniszter a 20 TPP-ország munkamegbeszélése után.

 

A Transz-csendes-óceáni Partnerségből az Egyesült Államok január 27-én, az újonnan megválasztott amerikai elnök elképzelésének megfelelően lépett ki. Az Obama-kormányzat éveken keresztül tárgyalt a megállapodásról, amelyet Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, az Egyesült Államok és Vietnám képviselői 2016. február 4-én Aucklandben írták alá.

 

 hirdetes_300x300  

A TPP-megállapodás ellen többen tüntettek, mert szerintük az csak a nagy, nemzetközi vállalatok érdekeit szolgálja, míg az országok és a munkavállalók lehetőségeit csökkenti.

 

Euronews
kép: salon.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!