Egy új Ferrari-modell érkezése mindig kivételes eseménynek számít az autós világban. Éppen ezért szinte biztosra vehető, hogy a maranellóiak 488 Pista nevű újdonsága lesz a március 8-án nyíló Genfi Autószalon egyik legnagyobb szenzációja.

 

 

Neve persze nem az, ami magyarul; a „pista” szó olaszul pályát, esetünkben nyilván versenypályát jelent. Az autó ugyanazt a „V8-as vérvonalat” viszi tovább, amelynek jegyében korábban a 360 Challenge Stradale, a 430 Scuderia, a 458 Speciale, és természetesen a 488 GTB készült. Viszont a legközelebbi rokonnak számító GTB-nél 90 kilóval könnyebb, 3,9 literes V8-as turbómotorja pedig 50 lóerővel izmosabb. Ami egyben azt is jelenti, hogy ez a többszörös díjnyertes erőforrás a legutóbbi átépítés után immár elképesztő 720 lóerőnél tart, 185 lóerőnyi literteljesítményével pedig abszolút világelső.

 

 hirdetes_300x300  

 

Mellesleg a 488 Challenge versenyautóból is kölcsönvettek néhány műszaki megoldást a Pista megépítéséhez: innen származnak az Inconel kipufogócsonkok, a könnyített főtengely és lendkerék, a titánium hajtókarok és a karbon szívótraktus. A motor turbófeltöltői is az említett telivér versenygépből érkeztek.

 

 

Az új Ferrari 488 Pista erőforrása percenként 8000 fordulaton adja le legnagyobb teljesítményét, gigászi 770 Nm-es nyomatéka azonban már 3000-es fordulatszámon rendelkezésre áll. E mutatóknak köszönhetően az autó 2,85 másodperc alatt gyorsul százra, 7,6 másodperc alatt éri el a kétszázas tempót, végsebessége pedig meghaladja a340 km/órát…

 

 

Vas Gyula

Fotó: Ferrari

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!