A horvát főváros idén már harmadszor büszkélkedhet a „legjobb karácsonyi vásárnak“ járó első helyezéssel. Most azt is megtudhatjuk, hogy mi a zágrábi karácsonyi vásár húzóereje, ami miatt turisták ezrei látogatnak el a horvát fővárosba.

 

Talán nem túlzás azt állítanunk, hogy a forralt bor illatával átszőtt karácsonyi vásár az összes város büszkesége a karácsonyi ünnepek idején. Emellett a karácsonyi vásárok szinte minden évben törekednek arra, hogy valami újjal, jobbal rukkoljanak elő.

 

Szebbnél szebb fényfüggönyökkel és fényfüzérekkel, csodálatos díszítésekkel, popmás és látványos kultúrműsorokkal, valamint fantasztikus, hagyományos finomságokkal próbálják a vásárokba csábítani a látogatókat. Minden igyekezetükkel a karácsonyi hangulat megteremtésére törekednek, s próbálják mindenki számára kellemessé tenni ezt a hektikus időszakot. Ezenfelül pedig szeretnének azzá a vásárrá válni, amit a turisták Európa legszebbjének és legjobbjának választanak.

 

 hirdetes_300x300  

A legjobb karácsonyi vásárok után minden évben a European Best Destinations portál kutat gőzerővel. A nyilvános szavazás december 1-jén vette kezdetét, és mintegy 131 ország 200 ezer turistája adta le a voksát. A legnagyobb sikert Franciaország könyvelheti el, hiszen négy francia városnak is sikerül felküzdenie magát a legjobb karácsonyi vásárok top tízes listájára. A franciákkal ellentétben a legnagyobb csalódás a németeket érte. A mesebéli karácsonyi vásáraikról elhíresült német városok idén csupán a ranglista második felében kaptak helyet. Idén azonban  nagy meglepetést okozott Budapest és Manchester is, akik a tavalyi ranglistához képest, idén az élvonalba tornázták fel magukat.

 

Fotó: Zagreb info

 

Harmadszor Európa legjobb karácsonyi vására

 

A ranglista első helyezését az a város szerezte meg, amelyik nálunk inkább a nyári üdüléssel hozható összefüggésbe. A horvátországi Zágráb idén már harmadik alkalommal örülhet az „Európa legjobb karácsonyi vására“ elnevezésű titulusnak. Jogosan. Zágráb karácsonyi vására szinte a város minden pontján megtalálható.

 

A zágrábi karácsonyi vásárhoz hozzátartozik a barátságos közeg, a rengeteg rendezvény, valamint a helyi, tradicionális specialitások. Mindemellett nem hiányozhat a meghitt, fűtött, fedett csarnok sem a hatalmas karácsonyfájával és a világító szökőkútjával. A zágrábi karácsonyi vásár ellenben a többi európai főváros karácsonyi vásárjától abban is különbözik, hogy nem telített embertömeggel, s az árak sem egetverőek.

 

Az öt legjobb

 

A győztes Zágráb mögött több mint 14 ezer szavazattal a francia Colmar szerezte meg az ezüstérmet. Az elzászi vidék festői szépségű, borkultúrájáról híres városkában már 18 éve rendeznek karácsonyi vásárokat, idén pedig a város öt karácsonyi vásárának pozitív értékelésével vívták ki a második helyezést.

 

Colmar (Fotó: reise.idealo.de)

 

Az első három helyezett között természetesen ott van az oly sokak által kedvencnek kikiáltott bécsi karácsonyi vásár is. Az adventi és a karácsonyi időszakban szinte az egész város egy hatalmas, mágikus karácsonyi vásárrá alakul közvetlenül a gyönyörűen kivilágított városháza előtt.

 

Bécs nyakában szorosan ott liheg az évről évre egyre jobbnak minősített budapesti karácsonyi vásár. A vásár idén a hagyományos kézműves termékeken kívül a modern elemeknek is teret biztosított. Ilyen volt például az a fényshow, mely egy 3D-s szemüveg segítségével teljesen más dimenzióból mutatta be a Szent István-bazilika homlokzatát.

 

Budapest (Fotó: European Best Destinations)

 

A franciák valamit tudnak. Az ötödik helyezést szintén egy elzászi város, Strasbourg szerezte meg. A karácsonyi vásárt a meghittségre és az adventi tradíciókra alapozzák, ahol élő betlehemmel, valamint egyedi koncertekkel és kulturális programokkal várják a látogatókat.

 

Európa 20 legjobb karácsonyi vására

  1. Zágráb, Horvátország
  2. Colmar, Franciaország
  3. Bécs, Ausztria
  4. Budapest, Magyarország
  5. Strasbourg, Franciaország
  6. Montbeliard, Franciaország
  7. Aachen, Németország
  8. Bázel, Svájc
  9. Metz, Franciaország
  10. Tallinn, Észtország
  11. Brüsszel, Belgium
  12. Prága, Csehország
  13. Manchester, Nagy-Britannia
  14. Köln, Németország
  15. Amiens, Franciaország
  16. Drezda, Németország
  17. Nürnberg, Németország
  18. Rothenburg ob der Tauber, Németország
  19. Bern, Svájc
  20. Lipcse, Németország

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Total Croatia News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.