Andrej Danko, a parlament elnöke közel került ahhoz, hogy az ellenzék megpróbálja leváltani –  jelentette ki Richard Vašečka, az OĽaNO-NOVA frakcióvezetője az SaS párttal közösen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

 

Vašečka szerint Danko alkalmatlan

 

„Danko elnök úr nem képes és morálisan alkalmatlan a parlament vezetésére. Nem a parlamenti képviselők, hanem saját maga elnöke. Azt hiszi, hogy ő a parlament feudális ura.”

 

jelentette ki Vašečka.

 hirdetes_300x300  

 

Danko úgy reagált a leváltását megkísérelni próbáló hírekre, hogy az ellenzéknek jogában áll a visszahívását kezdeményezni, amit ő teljes mértékben tiszteletben tart.

 

„Tudatni kell, hogy egy ilyen úr nem irányíthatja a törvényhozást. Viselkedése dehonesztáló és tisztességtelen” – emelte ki Vašečka. A képviselő attól tart, hogy a házszabály-módosítás miatt, amely korlátozza a képviselőket és megerősíti a parlament elnökének hatalmát, olyan módosítás lát majd napvilágot, hogy a kormánykoalíciónak nincs szüksége az ellenzékre és rendeletek útján szeretne majd dönteni.

 

Danko az ellenzék szerint többször is megszegte a szabályokat, amikor a kormány tagjait leváltani kívánó rendkívüli üléseket elnapolta és nem tisztelte az ellenzék jogait. Az ellenzék emlékeztetett Danko aláírásának valószínűsíthető hamisítására is, valamint a házszabály-módosítás változtatásait is bírálta.

 

Az ellenzék közösen közös munkával változtatna a házszabályon

 

A transzparensek, szórólapok és mobiltelefonok eltűnnének a tárgyalóteremből a javaslat szerint, a képviselők pedig időkeretet kapnának a felszólalásokra. A frakciók által megbízott felszólalóknak így 30, a fennmaradó képviselőknek 20 perc jutna.

 

A legnagyobb felháborodást keltő beszédidő behatárolása nem vonatkozik a parlament elnökeire, a javaslatot benyújtó képviselőkre, a köztársasági elnökre, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökére, a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal elnökére, a főügyészre, a Nemzeti Bank kormányzójára.

 

Korlátlanul felszólalhatnak a kormány tagjai, akik a szlovákiai parlamenti demokrácia elvei szerint eredetileg a parlament alárendeltjei.Az új módosítás szerint a jövőben egy adott témához a képviselők egyszer szólalhatnak fel, szóban vagy írásban (eddig kétszer is megtehették), a kormány tagjai itt is kivételt képeznek.

 

Az ellenzék nem ért egyet a módosításokkal, és kezdeményezi a javaslat visszahívását  és a változtatások közös elkészítését. Attól tartanak, hogy a visszaélnek a törvénnyel az ellenzékkel szemben, amit a koalíció elutasít. Ők a változtatásokkal kultiváltabb és hatékonyabb gyűléseket ígér.
 

teraz.sk , Körkép.sk
borítókép: hnonline.sk/TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!