Ha van problémánk, akkor az az, hogy nem tudjuk a pozitív dolgokat kommunikálni, mint például a roamingdíjak eltörlését. Ha a többsebességes Európáról beszélünk, akkor Szlovákia nem csak a megvitatásában szeretne aktív lenni, de az EU magjához szeretne tartozni. Nem szeretnénk viszont, hogy a több sebesség megossza a tagállamokat – mondta Robert Fico miniszterelnök.

 

A kormányfő a Globsec 2017 pozsonyi biztonsági konferencián mondta ezt, ahol a cseh miniszterelnök, Bohuslav Sobotka és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének társaságában beszélgettek az EU egységéről.

 

Az amerikai változások esélyt adnak az EU-nak

 

 hirdetes_300x300  

Fico szerint az Amerikai Egyesült Államokban történő változások esélyt adnak az uniónak:

 

„Egyáltalán nem lennék ideges az amerikai vezetés kijelentésétől, miszerint az EU-nak többet kellene törődnie magával. Több mint 500 millióan vagyunk. Nem bízhatjuk rá magunkat arra, hogy mit mond az USA, megegyezik-e Oroszországgal vagy Kínával.”

 

-mondta a kormányfő. A többsebességes unióval kapcsolatban megjegyezte, hogy már most is az eurozónában és a schengeni övezetben élünk, vagyis egy többsebességes Európában. Állítása szerint hétfőn fog telefonon egyeztetni az újonnan megválasztott Emmanuel Macron francia elnökkel is, a beszélgetésnek témája lesz a francia-német integrációs motor is.

 

Szintén megjegyezte, hogy az alapszerződésekhez nem nyúlna hozzá, elég teret lát az integrációnak az együttműködési mechanizmusokban. Fico nem tartaná helyesnek, ha az unió magával kezdene el foglalkozni – az intézményekkel, valamint azzal, hogy melyik tagállam mit kap. Viszont egyáltalán nem szkeptikus, ugyanis az uniós találkozókra is különböző álláspontokkal érkeznek a tagállamok képviselői, de mindig sikerül megegyezniük.

 

Donald Tusk optimista

 

Donald Tusk arra figyelmeztetett, hogy nem éri meg mindig euroszkeptikusnak lenni. Megjegyezte, hogy a francia elnökválasztáson alulmaradó Marine Le Pen is elismerte, hogy az euroszkepticizmusa miatt vesztett. A kétsebességes Európa szerinte nem jelent veszélyt, az már annál inkább, ha mindenki más irányba haladna. Szerinte a kétsebességes EU már valóság, és az is lesz.

 

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök elismerte, hogy furcsa dolog az, hogy a csehek mindössze 35 százaléka támogatja az EU-t, miközben Csehországnak haszna származik az uniós támogatásokból, alacsony a munkanélküliség és kihasználják a szabad piacot. Sobotka szerint a csehek bizalma az EU-ban a görögországi gazdasági válság és a migrációs krízis kezelése miatt rendülhetett meg.

 

 

 

 

Webnoviny.sk
kép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!