A Vajka és Keszölcés közötti komp miatt robbant ki a háború Vajka, Bodak, Felbár, Szarva, valamint Doborgaz, Keszölcés és a Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat (VV) között.

 

A gond a kompra való feljutást szolgáló új elsőbbségi rendszer bevezetésével van. Álló Donát, Vajka polgármestere szerint az állami vállalat a személyes adatok védelméről szóló törvény megsértésére kéri őt a helyi lakosok nevére és a gépkocsik rendszámára vonatkozó lista összegyűjtésével. Mindezt annak érdekében, hogy a komphasználattal kapcsolatos új, csipkártyás előnyrendszert üzembe helyezhessék.

 

Megosztott kis-csallóközi falvak

 

 hirdetes_300x300  

A kompon korábban általános elégedettségre rendszámleolvasó rendszer működött. Emellett az érintett 6 község mindegyike öt-öt távirányítót is kapott indokolt esetben a kompra való felhajtó előtti sorompó kezelésére. Csakhogy környékbeli ügyeskedők elkezdték százával másolni és adni-venni a távirányítót, ami miatt az egész rendszer értelmét elvesztette.

 

Vajkai traktor várja a komp érkezését. Kép: Körkép.sk

 

A Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat ezért a hat település kérésére reagálva, akik a tarthatatlan helyzet megoldását kérték, egy új, csipkártyás megoldást vezetett be. Ehhez kérik most a személyes adatokat, melynek kiadása Álló Donát szerint felhatalmazás hiányában törvényellenes.

 

Nagyszarva, Vajka, Felbár és Bodak polgármesterei hangsúlyozzák, hogy ők nem az új, csipkártyás rendszer bevetetését kérték. Szerintük elég lett volna az addig működő távirányítású rendszer módosítása és a rendszámtáblák ellenőrzése.

 

Amikor a politika is beszáll

 

Az egész ügy politikai síkra terelődött, amikor Daniel Kvocera, a VV vezérigazgatója – az érintett községek polgármestereinek felháborodását kiváltva – levélben fordult a Kis-Csallóköz lakosaihoz. A birtokunkban levő levélben a közelgő önkormányzati választásokról is szólva Vajka polgármesterét támadta amiatt, hogy nem hajlandó a kért személyes adatok kiadására.

 

Álló Donát, Vajka polgármestere. Állítja, hogy ő csak a helyi lakosok érdekeit védi. Kép: Körkép.sk

 

Álló Donát érdeklődésünkre elmondta, hogy a község nem köteles ilyen listát vezetni, jogi álláspontra hivatkozva pedig hozzátette, hogy az ilyen adatgyűjtés a személyi jogok védelméről szóló jogszabály megsértését jelentené.

 

Kérdésünkre a VV vezérigazgatójának irodavezetője, Ištvánfyová Stela megerősítette, hogy márpedig a község az illetékes szerv az adatgyűjtésére. „Vajka a személyes adatokhoz való hozzájárulást maguktól az érintettektől kérhetné a lista elkészítése során” – mondta.

 

Álló Donát viszont azzal védekezik, hogy a törvény értelmében ilyen adatgyűjtést csak a rendszer működtetőjével, azaz a Vízgazdálkodási Beruházó Vállalattal kötött szerződés értelmében végezhetne. Csakhogy ilyen szerződés aláírására a mai napig nem került sor.

 

Most-Hidas kivételezés?

 

A helyzetet bonyolítja, hogy Nagyszarva, Felbár és Bodak polgármesterei levélben álltak ki Álló Doná Vajka polgármestere mellett. Szerintük a VV vezérigazgatója valótlanságokkal támadta Álló Donátot, politikai síkra terelve ezzel az egész ügyet. Vajka polgármestere február 9-én Solymos László környezetvédelmi miniszter segítségét kérte a helyzet megoldása érdekében.

 

További adalék a történethez a Most-Híd által kivételezett helyzetben levő, és az Érsek Árpád (Most-Híd) építésügyi miniszterrel közeli kapcsolatban álló doborgazi polgármester, Boráros József tevékenysége. Boráros február 16-i levelében elhatárolódott az egyébként szomszéd település, Vajka polgármesterének Solymos Lászlóhoz írt levélétől, nehezményezve, hogy abban a kis-csallóközi falvak nevében fogalmaz. Boráros szerint az új, csipkártyás rendszer megfelelő és tökéletesen működik.

 

Doborgazzal kapcsolatban tudni kell, hogy itt van hétvégi háza Érsek Árpádnak és ebben a faluban indult el az ország első iskolabusz projektje is Érsek Árpád, Robert Kaliňák és Peter Plavčan akkori oktatásügyi miniszter részvételével. Ahogy arról a Körképen akkoriban beszámoltunk, ez a busz szállítja a többségében magyarok által lakott falvak kisiskolásait szlovák iskolába.

 

Boráros József és Érsek Árpád Doborgazon az iskolabusz-rpgram elinditásánál. Kép: Körkép.sk

 

A megoldásra várni kell

 

A helyzet tehát továbbra is feszült a Kis-Csallóközben, melynek kárát a Duna által elzárt, komphasználatra szorult települések lakosai látják. Idén novemberben ráadásul önkormányzati választások lesznek, a politika pedig úgy látszik, nem gyorsítja, hanem bonyolítja a megoldást.

 

Király Zsolt

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!