Szerdán sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra a DAC 2017-es tavaszi idényének keretét. Három távozó játékos mellett öt érkezőről és egyéb újdonságokról is beszámolhatunk.

 

Ismertté vált a DAC kerete, melyben helyet kapott három kapus, 11 védő, 10 középpályás és négy támadó játékos (a teljes keret itt tekinthető meg.)

 

A sárga-kékekhez négy játékos érkezett [Ľubomír Šatka (Newcastle United, kölcsönjáték), Pavol Šafranko (Tatran Prešov), Benjamin Száraz és Jakub Kosorín (mindkettő FK Senica), Esmerald Aluku (FC Lapraka)], távozik ugyanakkor Szarka Ákos (Diósgyőr), Róbert Polievka (Podbrezová, kölcsönjáték) és Valerijs Šabala (Club Bruggy, kölcsönjáték után).

 

 hirdetes_300x300  

Meccsnap

 

Szombaton, 2017. február 18-án a sárga-kékek számára megkezdődik a tavaszi bajnoki idény, 17.00 órától a tabella második helyén telelő Zólyombrézó otthonában lépnek pályára. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a mérkőzést a közszolgálati tévé (RTVS) is élőben közvetíti.

 

fcdac.sk

 

Szokatlan lesz ez a tavaszi kezdés a Fortuna ligában, ugyanis az őszi szezon után a miavai klub kijelentkezett az élvonal küzdelmeiből. A szövetség törölte az erdőhátiak eredményeit, és a többi csapattól elvették az ellenük szerzett pontokat. A játékosok egyéni statisztikái (gólok, lapok, startok) azonban érvényben maradnak.

 

Különleges lesz a szombati meccs a DAC új támadójának is – Pavol Šafranko a tavalyi évet kölcsönjátékosként pont a zólyombrézóiaiknál töltöttek:

 

„Természetesen egy különleges találkozó lesz ez a számomra, de a meccs előtt kikapcsolom a gondolataimat, és nem oldom, hogy az egykori társaim ellen lépek pályára. Egy új csapat mezében érkezem, így mindent megteszek a DAC győzelméért,”

 

jelentette ki az U21-es válogatott támadó.

 

Új labda a pályán

 

Újítást is hoz a Fortuna Liga tavaszi idénye, ugyanis a mérkőzéseken az eddig megszokott labdák helyett az Adidas legújabb, Krasava névre keresztelt labdájával játszanak majd a csapatok.

 

forrás: fcdac.sk

 

A Krasava (magyarul Szépség) lesz az idei FIFA Konföderációs Kupa hivatalos labdája. A játékszer fehér alapfelületén csipkézett vörös csíkok találhatók, melyek az orosz rubintot jelképezik. A Krasava szót akkor használják az orosz szurkolók, mikor valamilyen rendkívüli sporteseményt szeretnének látni.

 

Nehezebb labda, több gól?

 

A DAC kapusa, Matej Slávik a labdával kapcsolatban elmondta:

 

„ez a labda mindenképpen nehezebb, mint az elődje. Viszont nehezebben is védhető, hiszen a tervezői valószínűleg azt a célt tartották szem előtt, hogy még több gól essen. Ami a színeit illeti, ez a változás nem befolyásolja a kapusokat. Nekem személy szerint sokkal jobban tetszik a tervezése, mint az elődjéé.”

 

De nem csak kapus szempontból fontos a labda súlya. Pavol Šafranko úgy véli, a labda neve illik a külalakjára.

 

„Picit nehezebb, de számomra mindegyik labda ugyanolyannak tűnik, nem érzek számottevő különbséget. Viszont külalakra szebb. Az elődjén volt néhány kék foltocska, míg ez egész szépre sikeredett,”

 

fűzte hozzá a DAC 22 esztendős csatára.

 

A február 15-i sajtótájékoztatón, fotó: fcdac.sk

 

A rajt kezdete

 

A DAC 22. alkalommal kezdi meg szereplését az élvonalban. A tavaszi rajtok eredményei alapján elmondható, hogy általában gyengébben kezdenek a sárga-kékek: a korábbi 21 mérkőzésük mérlege 4-7-10, a gólarány pedig 13:34.

 

Idegenben az év első bajnokiján csupán egyszer sikerült nyerniük, még 1993-ban.

 

Tomáš Huk (védő) szerint a szombati bajnokin nem szabad gólt kapniuk, ez lesz a siker legfőbb feltétele.

 

„Elsősorban sokat kell futnunk, és fontos lesz jól védekeznünk és harcolnunk. Az ellenfél ugyanis egy nagyon jól küzdő együttes, amely nem adja fel egykönnyen. Fel kell vennünk a kesztyűt, sőt felül is kell múlnunk őket küzdőszellemben. Plusz hozzá kell tennünk a kombinációs játékban mutatott erényeinket. Nem szabad gólt kapnunk – ez a siker egyik legfőbb feltétele. Bízom benne, hogy a támadóinkban megvan a kellő minőség ahhoz, hogy a mi javunkra döntsék el a találkozó kimenetelét.”

 

 

fcdac.sk, Körkép.sk

Nyitókép: fcdac.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!