Az új szlovák kormánykoalíció (…) nyilvánosságra hozta (…) kormányprogramját. Bennünket a mintegy hetven oldalas dokumentumból természetesen elsősorban azok a célkitűzések érdekelnek, amelyek a Szlovákiában élő magyarság sorsát fogják befolyásolni a következő négy évben. Sok meglepetésre természetesen nem számítottunk.

 

Hiába keresnénk például a szlovákiai magyarokat traumatizáló, alkotmányellenes állampolgársági törvény módosításának szándékát, vagy a rosszemlékű és a szlovákiai magyarokat mai napig diszkrimináló Beneš-dekrétumok eltörlésének szándékát. Žák-Malina Hedvig ügyének Magyarországra történő „átpasszolása” sem nevezhető a szlovák jogállamiság győzelmének (ezt még az előző kormány igazságügy-minisztere lépte meg), hiszen az ügyet nem rendezték megnyugtatóan, és nem kértek bocsánatot a hölgytől a több mint tíz éve tartó zaklatásért. (…)

 

Azt sem tudni, mi lesz a sorsa az MKP által összegyűjtött több mint 80 ezer szavazatnak, amely a népszavazásokról szóló törvény módosítására szólítja fel a kormányszerveket. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Stratégia nélküli stratégia

 

Több mint sokatmondó a kormányprogramban Dél-Szlovákia vonatkozásában, hogy a stratégiai beruházásokkal mindössze két rövid, semmitmondó fejezet foglalkozik, ebben a fejezetben utalást sem találunk a régiók közti egyenetlenségek kiküszöbölésére, arra, hogyan képzeli el a kormány a leszakadt vidékekre irányuló stratégiai beruházások növelését. (…)

 

Kulturális „autonómia”

 

A nemzetiségi kultúra támogatását is új alapokra helyezné  a kormány: törvényt készít elő egy nemzetiségi kulturális alap létrehozására, amely rendszeres támogatást biztosítana  a Szlovák Köztársaság területén élő nemzetiségek kulturális és művészeti tevékenységére. Ezt az egyik koalíciós párt (Most-Híd) nagy előszeretettel kommunikálja kulturális autonómiaként. Pedig csak arról van szó, hogy az eddigi támogatási rendszert bővítenék ki egy, az Audiovizuális és Művészeti Alap mintájára létrehozott alappal. (…)

 

A kisebbségi oktatást érintő tankönyvekről is esik említés, de nagyon homályosan. Nem derül ki belőle, hogy bővül-e a használható tankönyvek köre, vagy – a régi gyakorlatot felmelegítve – valamely SNS-közeli tankönyvkiadó nyer újabb pályázatokat. (…)

 

Az egész kormányprogramból azt érezni ki, hogy a különböző értékrendet és politikai célokat képviselő pártok „felparcellázták” egymás közt az egész társadalmat. Hogy ezt meddig lehet egyensúlyban tartani, nagy kérdés.

 

blog.huŐry Péter: Ahol nincs, ott ne keress 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!