Tudósok állítólag megtalálták a módját, hogyan manipulálják úgy az immunrendszert, hogy megölje a rákos sejteket. A Science tudományos magazinban napvilágot látott tanulmány szerint, egyedi jelöléssel felismerhetővé tennék az immunrendszer számára a rákos elváltozásokat, így az képes megcélozni őket.

 

Az eljárás egyelőre emberi alanyokon még nem volt tesztelve, és az előzetes becslések szerint elég költséges.

 

Szakértők szerint az ötlet elsőre rendkívül kecsegtető, de a valós eljárás sokkal bonyolultabb is lehet, ettől függetlenül a tanulmány új irányt adhat a rák elleni küzdelemben. Jelenleg reális esély van arra, hogy két éven belül embereken is teszteljék az ötletet.

 

 hirdetes_300x300  

Hasonló elvvel korábban is próbálkoztak, de az immunrendszer csatarendbe állítására szolgáló rákellenes vakcinák eddig kudarcot vallottak. Ennek oka, hogy az immunsejtek nem „találják el” a megfelelő sejteket. Az új eljárás segíthet a szervezet védekező rendszerének felismerni a problémás területet. Mivel minden daganat egyedi genetikai és más vonásokkal rendelkezik, meg kell találni azt a közös „törzsjellemzőt”, amivel aztán mindenkinél felismerhetővé tehetőek a rákos sejtek.

 

Az eljárás épp emiatt lehet költséges. Ugyanis ha nem találják meg a közös nevezőt, minden beteg számára egyéni „immunprogramozásra” lenne szükség, ami rengeteg gyakorlati problémát vet fel.

 

BBC

Nyitókép: asiucsb.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!