A NASA minden nap bemutat egy űrkutatáshoz kapcsolódó különleges fotót. Szombaton egy magyar fotós, Fényes Lóránd munkája lett a nap képe.

 

Ahogy  a szerző oldalán írja: a A fényképen a Perseus csillagképben található nagyszerű alakzat csodálható meg.

 

Az NGC 1333 és a két VdB objektum szép hárömszöget zár be, a képet pedig a rendkívül halvány, de a hosszú expozíció miatt kiexponált csillagközi por hálózza be.

 

 hirdetes_300x300  

Hol találjuk?

 

A Perseus csillagkép kedvelt az amatőrcsillagászok körében, mert tartalmaz néhány nagyon szép mélyég objektumot. Nevét – ahogy számos környékbeli társáét – a görög mitológiából eredeztethetjük. A történet szerint Perszeusnak sikerült levágnia a három Gorgó közül az egyik fejét, majd egy láthatatlanná tévő sisak segítségével menekült el. Perszeusz királyfi a Gorgó fejének használatával mentette meg Andromédát a tengeri szörnytől. A Cet rögtön kővé változott a Gorgó fejének láttán. Az objektumot legkönnyebben a Plejádok és az Atik azonosítása után találhatjuk meg.

 

A fénykép főszereplője az impozáns NGC 1333, egy reflexiós-köd a Perseus OB2 ködkomplexum részeként. Aktív csillagkeletkezési régió, a képét elsősorban a kéklő ragyogása határozza meg – a központi csillaga festi meg így a környező port. Ám a hosszabb, IR felvételeken érzékelhető, hogy a csillagközi por önmaga is sugároz. A környezetében található rendkívül sűrű gáz és por számos emissziós és reflexiós objektumot tartalmaz, ezek átragyognak a sötét felhőn, egészen sajátos hangulatot kölcsönözve ennek a régiónak. Kép: fenyeslorand.hu

 

A háromszög másik két ágán a VdB 12 és VdB 13 objektumok találhatóak. Ez utóbbi hasonlóan kéken ragyogó reflexiós köd (a HIP 15984 csillag biztosítja a színét), mint amit az NGC 1333-nál észlelhettünk. Alatta a Barnard 203 sötét köd hömpölyög, felső ívén érzékelhető a nagyon halvány, barnás RNO 14 reflexiós-köd is. A két kékes reflexiós köd mellett talán kevésbé látványos VdB 12 diffúz ködöt a 7.3 magnitúdójú HD 21110 adja. Kép: fenyeslorand.hu

 

Hogy hogyan készült pontosan a kép, arról a szerző saját oldalán bővebben is beszámol.

 

hirado.hu/fenyeslorand.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!