Egyre inkább meg kell barátkoznunk a gondolattal: lassan vége a nyárnak. Kis kirándulásokkal azonban még ezután is kiszakadhatunk a mindennapos rohanásból. Jókai Mór segít ebben.

Az Útirajzokat követve a Vág völgyéből indultunk útnak legutóbb, és elkísértük írónkat Beckó, Trencsén és Kasza várába. Folytatva Jókai egykori útvonalát, ezúttal felkeressük a szilaj és a büszke felvidéki várat, valamint azt a helyet, ahol egy várúrnő az ókori görög tragédiahősnők életét élte.

A büszke és a szilaj

„A túlparti hegyeken átellenben fehérlik, mint egy óriási mauzóleum, a büszke Oroszlánkő” – írja Jókai –, „s a völgyszoros vágánya közül kimagaslik a hírneves Temetvényi sasfészek, a szilaj Bercsényi ősi vára, s amerre a Vág kanyarodik, mindenütt előtűnik egy-egy várrommal királlyá koronázott hegytető.”

(kép: postcards.hungaricana.hu)
(kép: postcards.hungaricana.hu)

Oroszlánkő vára sok hasonlóságot mutat az előző részben megismert Kaszavárral: az 1200-as években épült, volt Csák Mátéé, majd Stíbor vajdáé is. Ezután a Gara család, később pedig Borbála és Erzsébet királyné tulajdona.

Thököly ezt a várat is elfoglalta – félig leégett ekkor, de újjáépítették –, ám 1708-ban az osztrák császár katonái szerzik meg, akik sok más várunkhoz hasonlóan, felrobbantották. Ma rom, így elsősorban a festői tájban érdemes itt gyönyörködnünk.

 hirdetes_300x300  
(kép: panoramio.com)
(kép: panoramio.com)

Temetvényt a Rosd nembeli Demeter és Mihály építette a tatárjárás után és tizenegy falu tartozott a várhoz. Később persze ez is Csák Mátéé volt, aztán jöttek az Ujlakyak, Thurzók, Bercsényiek. A vár a 18. századtól kezdve folyamatosan pusztul – elvesztette jelentőségét, később pedig a társadalom alakult át körülötte, melynek már nem volt szüksége a várra.

(kép: ballai.m.vasaros.com)
(kép: ballai.m.vasaros.com)

A magány vára

„Az alatta levő falunak csak keresztneve van (Podhrágy), a vezetéknevet a vár adta hozzá. Lednitz, Sztrecsény, Lietava, Hricso: holt nevek már” – folytatja Jókai.

(kép: postcards.hungaricana.hu)
(kép: postcards.hungaricana.hu)

Sztrecsény egyszerre csodálatos látvány és borzongató múlt. Itt lakott ugyanis az 1600-as években Bosnyák Zsófia, Wesselényi Ferenc boldogtalan hitvese. Az egykori nemesasszony első férjét 17 évesen vesztette el, hősként halt meg a török elleni küzdelemben, majd ebben az évben elhunyt Bosnyák Zsófia édesanyja, a következő évben pedig bátyja is.

Három év múlva ment ismét férjhez, Wesselényi Ferenchez. Közös otthonukat festői környezetben, a Vág feletti magas sziklaormon álló, 13. században épült sztrecsnói várban rendezték be. Hamarosan megszülettek gyermekeik is, Ádám és László, de nevelésük már a nőre maradt, Wesselényi ugyanis füleki kapitányként szolgált.

Zsófia eközben otthon gyermeket nevelt, irányította az uradalmi gazdaságot és kórházként is működő szegényházat alapított. Ám hiába állt helyt, a távollét és egy harmadik fél miatt házassága megromlott. Hogy megmentse, nagy áldozatot hozott: éjszakánként– látomását követve – gyalogosan ment a teplicskai kápolnába, Máriához imádkozni.

A legenda szerint itt találta meg hazatérő férje, de ekkor már késő volt, Zsófiát nagyon megviselte a viszontagságos élet, pár hónappal később, 1644 áprilisában meghalt. Wesselényi pedig még ebben az évben feleségül vette Széchy Máriát, akivel házassága idején hírbe hozták.

Wesselényi Ferenc és Bosnyák Zsófia
Wesselényi Ferenc és Bosnyák Zsófia

A várat, mely Bosnyák Zsófia hamvait őrizte, nem kímélték a történelem viharai, végül I. Lipót parancsára felrobbantották. A jótevőjének még mindig hálás nép azonban kiszabadította a romok közül a koporsót, melyben ott feküdt Bosnyák Zsófia épségben maradt, mumifikálódott holtteste.

Vágtapolcára szállították, ahol zarándokhely lett: a nép szentként tisztelte a jótékonyságáról és kivételes hűségéről ismert nőt. Mígnem 2009-ben egy zsolnai szlovák férfi érkezett Vágtapolcára, aki elkérte a templom kulcsát, beírta magát a vendégkönyvbe, majd fogta a koporsót, kihúzta a templom elé, leöntötte benzinnel és felgyújtotta.

Bosnyák Zsófia holtteste porig égett. (A maradványokat, a koporsóban maradt néhány értékes tárgyat – egy medált, egy karkötőt és egy rózsafüzért – visszahelyezték a vágtapolcai templom kápolnájába, a tettes ellen pedig 2 hónap után megszüntették az eljárást, mivel az ügyészség úgy találta, beszámíthatatlan volt az elkövetéskor.)

Sztrecsény napjainkban (kép: rajeckadolina.eu)

Ezzel a megrendítő helyszínnel zárul Jókai Mór Vág környéki utazása, melyet így fejez be: „mikor a vágtató vonatról az elragadó panorámán végigtekintünk, a láttani csalódás azt a káprázatot játssza velünk, mintha a távol hegyhátak rengeteg erdőikkel mind futnának egymás alól, tornyos épületeikkel, váraikkal; a sík lapály pedig csendesen bontakoznék azalatt – boglyarakta mezőiből, zöld vetésszalagjaiból, amiken a jókedvű nép hangyamunkája foly – egy örökké ugyanazon képpé…”

(kép: fortepan.hu)
(kép: fortepan.hu)

Bogos Zsuzsanna
(Idézetek forrása: Jókai Mór, Útleírások, A Kárpátok között)

Ajánlott cikkek:
Hazajáró Petőfivel 1., 2.
Hazajáró Jókaival 1.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!