A Dél-Szlovákiában fokozatosan tért hódító létbizonytalanság és kiábrándultság elfordította a szlovákiai magyarokat a közélettől, közöny és identitászavar lett úrrá. De van az a pillanat, amikor azt mondja a legjámborabb ember is, hogy most azért ez már sok! Van az a pillanat, amikor a legoptimistább, legtürelmesebb, bizalmát mindenkor tálcán kínáló ember is azt mondja, hogy most már azért elég legyen, mert elveszítjük maradék tartásunkat is! És ez a pillanat eljött!

 

Mert a felvidéki magyar ember sokáig birkatürelmű, minden rosszban keresi a jót és megelőlegezi a legfurább helyzetben is a bizalmat, szinte a csodára vár!

 

Ami a kormányprogramból kimaradt

 

 hirdetes_300x300  

Nem háborodott fel még akkor sem, amikor a Most-Híd a felvidéki magyarokat napirendszerűen gyalázó Szlovák Nemzeti Párttal és a nyelvtörvényt valamint az állampolgársági törvényt életbe léptető Smer-rel kormánykoalícióra lépett. Miközben Bugár Béla már családi barátjaként beszélt a „magyarbarát” SNS elnökéről, Andrej Dankoról.

 

Akkor se kereste még a fészerben a baltáját, amikor a kormányprogramból kimaradtak olyan fontos, minket érintő pontok, mint például az állampolgársági törvény módosítása, a dél-szlovákiai infrastruktúrafejlesztés kiemelt, egyértelmű, világosan számon kérhető kezelése, a Beneš-dekrétumok eltörlése, a Malina Hedvig-ügy hazai rendezése, a dunaszerdahelyi szurkolóverés kivizsgálása, a helyi népszavazásokról szóló törvény módosítása (peredi, bősi népszavazás) és így tovább.

 

Akkor se egyenesítette még ki a kaszáját, amikor a mostani Fico kormányban  a Most-Hidra kiszabott öt államtitkári és két miniszteri tisztségbe csak két magyart és öt szlovákot jelöltek Bugárék, ami azt bizonyítja, hogy a vegyespárt egyre inkább a szlovákoké, de azért még van benne némi hely a magyaroknak is.

 

De azóta már megváltozott a felvidéki széljárás és észjárás!

 

Már felkapta a fejét ebben a választási időszakban a felvidéki magyar, amikor a vegyespárt képviselői a szlovák parlamentben nem szavazták meg az állampolgársági törvény módosítását olyan demokratikus formában, hogy a magyar állampolgárságért folyamodók ne veszítsék el a szlovákot.

 

Már nem csak összeszorított szájjal, hanem ökölbe szorított kézzel kezdett járni az utcán, amikor Bugár Béla pártelnök vehemensen, eléggé el nem ítélhető módon védelmébe vette azt a Kaliňákot, aki Malina Hedviget éveken át meghurcolta, meggyalázta, és nem vizsgáltatta ki a dunaszerdahelyi szurkolók megveretését sem.

 

És eljött az a pillanat, amikor kinyílik a felvidéki magyar ember zsebében a bicska!

 

Történt ugyanis, hogy a Lucia Žitňanská, a Most-Híd által jelölt igazságügy miniszter, a párt alelnöke a neki feltett kérdésre, hogy kezdeményezni illetve támogatni fogja-e személy szerint illetve pártja Esterházy Jánosnak, a felvidéki magyarság mártírjának a perújítást, az az egyértelmű elutasító válasz érkezett, hogy a Most-Híd párt a múltban sem akarta, és most sem tervezi Esterházy Jánosnak megadni a perújrafelvétel lehetőségét.

 

Lehet ennél még lejjebb? Talán igen, de figyeljünk nagyon oda!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: ta3.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!