Tegnap volt egy éve, hogy felállt Robert Fico harmadik kormánya. Javult vagy sem a helyzet az országban az elmúlt 365 napban? Attól függ kinek. Egy szűk, hatalomra került csoportnak mindenképp igen, egy valamivel nagyobb, hatalmon maradt csoportnak ugyanolyan jó, mint eddig, a többség válasza viszont egyértelmű: a helyzet tavaly március óta csak rosszabbodott, a jövőbeli kilátások pedig egyáltalán nem kecsegtetőek.

 

A kormánynál ülők ennek persze ellenkezőjét állítják és próbálják meggyőzni a népet, hogy nekik is olyan jó, mint akiknek tényleg itt a kánaán.

 

Aki figyelmesen követi a belpolitikai eseményeket, ugyanakkor láthatja, hogy valami készül.

 

 hirdetes_300x300  

A korrupciós ügyek hullámai egyre magasabbak, a megvezetett emberek dühösek és frusztráltak, a társadalmi hangulatot a közvéleménykutatások is hűen tükrözik.

 

Egy év alatt elveszítettek mindent

 

Bármelyik felmérést is nézzük, a közös nevező, hogy egy év alatt a Smer – SNS- Most-Híd kormány elvesztette többségét. Fico, Danko és Bugár egyre népszerűtlenebb, az extrémizmus növekszik, a lopás, csalás és hazudozás terén pedig már nincs különbség a koalíciós partnerek között. A nagyvállalkozók ugyanúgy osztoznak a szajrén.

 

Mit látunk, ha csak az elmúlt pár hét történéseit nézzük?

 

Robert Fico a korrupciós ügyek bejelentésére szólít fel, miközben ő maga egy adócsaló lakásában él és az istenért sem hajlandó kiköltözni onnan, pedig védencének ügyeit már Kaliňák rendőrsége is vizsgálja.

 

Andrej Danko végképp leírta magát, Bugár Béla politikai karriere rohamléptekkel halad a végítélet felé, hogy hamarosa megszégyenülten, megvetve, hiteltelenül eltűnjön a süllyesztőben. De azt is látni, hogy nem adják könnyen a bőrüket. Gál Gábor Galántán a szerb vendégmunkásokat kiszipolyozó munkaközvetítő cégen keres annyit, amennyit nem szégyell és van képe azt hazudni, hogy nem akar megélhetési politikus lenni. Miközben kezdettől fogva az. A sor hosszan folytatható.

 

A történelem ismétli önmagát

 

Ez a koalíció az ország szégyene, mely óriási károkat okoz. Demoralizálja a társadalmat, Szlovákia egyre inkább következmények nélküli országgá válik.

 

A történelem ugyanakkor ismétli önmagát. Fico első kormányának nagy ára volt: A Smer koalíciós partnerei, Mečiar HZDS-e és Slota nemzeti pártja kiestek a parlamentből, a Smer pedig ellenzékbe szorult.

 

A párhuzam jól látható. Fico harmadik kormányába a Sieť már belebukott, Bugár Most-Hídja lassan öt százalék alá süllyed és az SNS is gyengül.

 

A kormányalakítás óta eltelt egy év alatt egyértelműen gyengülnek azok is, akik a jelenlegi kormányt kiszolgálják – lásd Új Szó olvasottságának soha nem látott mértékű csökkenése, egyetlen hónap alatt mintegy ezer előfizetővel.

 

Pozitív dolog ugyanakkor, hogy egyre többen nyíltan hangot is adnak véleményüknek (lásd utcai tüntetések, Zuzana Hlavková esete, az elégedetlen diákok szerveződő menete, a Bonaparte előtti összejövetelek, az Únos c. film fogadtatása és Maroš Kramár szavai a parlamentben, a Zastavme korupciu mozgalom, stb.) és emelik fel a hangjukat.

 

Minél tovább húzza ez a kormány, annál nagyobb lesz az elkerülhetetlenül közeledő és kijózanító pofon.

 

Kitartás.

 

Király Zsolt 

 

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!