A Mi Magunk Mozgalom (MMM) kedd délután levélben szólította fel Robert Kaliňák belügyminisztert, hogy foglaljon állast a névkérdés ügyében.

 

A szerkesztőségünkbe eljuttatott levél értelmében a Mi Magunk Mozgalom tagjai arra várnak választ Robert Kaliňáktól, hogy múlt héten, a minisztérium szóvivője által tett kijelentések a Belügyminisztérium álláspontját képviselik-e, vagy a szóvivő személyes tévedéséről van szó. A Mozgalom tagjai arra is választ várnak, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a jövében megelőzni az ehhez hasonló eseteket.

 

Az MMM levele szerint a minisztérium „nyilván nem szándékosan, de a körülmények elégtelen ismeretében mélyen megbántotta, sőt, megsértette Szlovákia polgárainak azon csoportját, akik magyar identitással rendelkeznek. (…) a minisztérium szóvivője a történelmi és hagyományos magyar keresztneveket exotikusnak nevezte”, és a szlovák nemzeti identitású polgárok közé sorolta a magyar anyanyelvű polgárokat – fogalmaz a levél.

 

 hirdetes_300x300  
somogyi
Somogyi Szilárd, a Mi Magunk Mozgalom vezetője.

 

Az előzmények

 

A magyar keresztnevek ügye múlt héten a Markíza kereskedelmi televízió híradójában került terítékre, az újszülötteknek adott legközkedveltebb keresztnevekről szóló híradásban. A tvnoviny.sk idézte a Belügyminisztérium szóvivőjének, Andrea Dobiášovának szavait, miszerint: „Sok szülő nem elégszik meg a klasszikus szlovák nevekkel. A babák nevei végül úgy néznek ki, mintha a szüleik fantáziájának nem lennének határai. Más országokban valóban létező nevek, de Szlovákiában exotikusnak számítanak.”

 

A szóvivő példaként említette többek között az olyan kereszteneveket, mint a Boglárka, Virág, Bendegúz és Bálint.

 

Körkép.sk

Nyitókép: life.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!