Egy ideje már az interneten is elérhető az egykori Habsburg Birodalom 18-19. századbeli részletes, színes térképe. Összesen három katonai feltérképezés történt 1763 és 1887 között, amelyeket most a mapire.eu szinkronizált a Google Maps szolgáltatásával, így már mindenki megnézheti, milyen volt lakhelye 2-3 száz évvel ezelőtt.

 

Sokan lehetnek olyanok, akiknek lakhelye valószínűleg a 19. századi városhatáron kívülre kerül, hiszen az eltelt évszázadokban rengeteget változtak városaink. Érdemes azonban a községek és városok nevére is figyelni, hiszen sokszor találkozhatunk a  magyar mellett német és szlovák elnevezésekkel is.

 

A Duna folyása is sok meglepetéssel szolgálhat, akkoriban ugyanis Európa második legnagyobb folyama még zabolátlan mederben hömpölygött végig Közép-Európán, ami gyakran változott – egyébként épp a 18. századtól vált egyre kiterjedtebbé a folyószabályozás.

 

 hirdetes_300x300  
Az osztott képernyővel megnézhetjük, hogy egy adott hely, akár az otthonunk, milyen volt néhány évszázaddal korábban. Forrás: mapire.eu

 

Az egész birodalom első katonai felmérése 24 évig készült, de nem csak az akkori Magyarország, hanem a birodalom összes országa szerepel rajta, beleértve a mai Csehország (akkori nevén Bohémia és Morávia), Dalmácia, Ausztria, Erdély, Horvát-Szlavónország és Tirol.

 

Az osztott képernyőn egyébként hozzáférhető egy 1941-ből való katonai térkép is.

 

A térképek internetes verziója tartalmaz egy keresőt is, amivel könnyen megkereshetünk bármilyen települést. A kereső a legtöbb esetben mai településnévvel vagy korabeli nevet használva is jól működik.

 

Az első katonai felmérést 1763-tól 1787-ig készítették. A Habsburg-dinasztiához tartozó összes országot tartalmazza. Forrás: Mapire.eu

 

Körkép.sk

Nyitókép: mapire.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.