„Robert Fico nem csak támogatja a kormánytagok törvénytelen praktikáit, de tudatosan elnézően bánik a korrupcióval és támogatja azt, illetve a közigazgatás alacsonyabb szintjein is zöld utat az ilyen tevékenységnek”

 

Így indokolta a miniszterelnök leváltását kezdeményező javaslatát az ellenzék. Szerinte a mečiarizmus óta nem volt olyan mértékű korrupciós ügy Szlovákiában, mint Robert Kaliňák belügyminiszter esete.

 

Az ellenzék arra is felhívta a figyelmet, hogy Fico az áfacsalással gyanúsított Ladislav Bašternák lakáskomplexumában bérel luxuslakást havi 2650 euróért, ami 4450 euróval a piaci ár alat van. A miniszterelnök által kapott „kedvezmény” teljes nagysága a beköltözése óta eltelt 44 hónap alatt így eléri 196 ezer eurót.

 

 hirdetes_300x300  

Robert Fico Danko retorikáját veszi át

 

A miniszterelnök felszólalásában többek között Richard Sulíkra mutogatott, aki szerinte luxuskörülmények között él Brüsszelben. Ugyanezt az érvet korábban Andrej Danko (SNS) házelnök is hangoztatta.

 

„Ez az ülés indokolatlan, mert semmilyen bűntényt sem bizonyítottak be”

 

mondta a minisztrerelnök. A Bašternák-ügyben a belügyminisztérium alá tartozó rendőrség nyomoz, amit többször illettek azzal a váddal, hogy Kaliňák miniszter befolyása alatt áll, és szándékosan lassítja illetve eltussolja a Smer felsővezetésének korrupciós ügyleteit.

 

A kormányfő beszéde végén felszólította a koalíció tagjait, hogy hagyják el termet – vagyis bojkottálják a visszahívásról szóló szavazást (ez kevéssel délelőtt 10:00 után történt).

 

A Most-Hídnak ennyire tellett: nem tapsolták meg Ficot

 

A Most-Híd képviselői nem tapsolták meg Ficot felszólalása után. Rajtuk kívül mindegyik koalíciós párt tapssal helyeselt a kormányfő szavaira. Bugár pártjának részéről azonban ennél többre nem tellett, képviselői a többi kormánytaghoz hasonlóan szintén eleget tettek Fico felszólításának, és távoztak az ülésteremből.

 

10:40-kor már csak két koalíciós képviselő tartózkodott a parlament üléstermében: Andrej Hrnčiar (Most-Híd) és Róbert Madej (Smer-SD). Később Andrej Danko visszatért, hogy vezesse az ülést.

 

A hatalom arroganciája

 

A Sme Rodina elnöke, Boris Kollár a hatalom arroganciájának nevezte a kormánykoalíció viselkedését.

 

„Az adófizetők pénzéből fizetnek minket, és ha körülnézek a bal oldalon, senki sincs ott. Fico felállt és a felszólította a minisztereit, hogy távozzanak. (…) Ez szégyen és a hatalom abszolút arroganciája”

 

Martin Poliačik (SaS) mondta a minisztelnöknek címezve azt mondta  felszólalásában:

 

„A Bašternák-ügy megmutatta, hogy Fico miniszterelnök és kísérete nem figyeltek. Utolsó felszólalása valamint a különös éjjeli videók, és kijelentései arról, hogyan zsarolhatja az EU Nagy-Britanniát, azt bizonyítják, hogy a kormányfő elfáradt vagy képtelen rugalmasan reagálni a botrányokra.”

 

Koalíciós képviselők nélkül is folytatódik az ülés

 

Az ellenzéki képviselők közül 13:38 körül legfeljebb 10 tisztelik meg jelenlétükkel a parlamentet. Közben folyamatosan szólalnak fel az ellenzéki képviselők a miniszterelnök leváltásának javaslata kapcsán.

 

Aktuality.sk, HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!