A Fidesz továbbra sem tárgyal a kormánykoalíciós Most-Híddal, a parlamenten kívüli MKP-val ugyanakkor találkozik. Orbán Viktor az MKP-t a Fidesz szlovákiai szövetségesének nevezte.

 

„Ez mindig így volt, így van, és így is lesz. Az MKP a partner számunkra, a vegyespárt ugyanis feloldódást, a magyar párt megmaradást jelent“, jelentette ki a Körkép.sk kérdésére Orbán Viktor Budapesten április 11-én, a Fidesz székházában, a magyar kormánypárt és az MKP vezetésének találkozója után.

 

„A Fidesz úgy döntött, hogy nem tiszteli a szlováki politikában kialakult új helyzetet, ami a Most-Híd megalakulásával létrejött . Ugyanúgy nem veszi figyelembe a szlovákiai magyar választók akaratát sem, akik a legutóbbi parlamenti választásokon szavazataikkal a Most-Hidat támogatták” reagált a TASR hírügynökségnek a Most-Híd sajtóosztálya.

 

 hirdetes_300x300  

A párt skizofrénnak és hatástalannak tartja, hogy a magyarországi kormánypárt csak egy parlamenten kívüli párttal kommunikál, miközben a magyar nemzetiségű polgárok helyzetének megoldására hivatkozik.

 

„Ha a Fidesz törekvései őszinték, minimum nem logikus, hogy egy kormánypárttal nem kommunikálnak,” jelentette ki a Mosta-Híd szóvívője, Debnár Klára, aki a Fidesz – MKP találkozón bejelentett, több tízmilliárd forintos dél-szlovákiai gazdasági fejlesztési csomagra is kitért.

 

A Most-Híd szerint ez eszköz arra, amivel a  ” Fidesz beszáll a politikai ringbe Szlovákiában”.

 

Amint arról beszámoltunk, A Fidesz és az MKP vezetése április 11-én Budapesten tárgyalt. Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Fidesz felvidéki partnerszervezete a Magyar Közösség Pártja. A megbeszélésen megvizsgálták, milyen állapotban van a magyar közösség a Felvidéken, áttekintették a demográfiai, képzési és közigazgatási mutatókat, a regionális fejlesztéseket, és megállapították, hogy “a lehetőségek mögött messze elmarad a valóság”

 

 

A két párt vezetősége ma arra jutott, hogy sokkal intenzívebben szeretnék kihasználni ezeket a lehetőségeket, hogy a jó szlovák-magyar kapcsolatokat gazdasági szempontból is javuljon ezért várható, hogy nemsokára egy felvidéki gazdaságfejlesztő program indul. Orbán Viktor, aki kitért arra is, hogy az egyeztetésen szó volt határátkelők megnyitásáról, hidak, utak építéséről. Ez ugyancsak segítheti a gazdasági kapcsolatok fejlődését.

 

Orbán: Vegyespárt feloldódás, magyar párt megmaradás

 

A felek kitértek a magyar nyelvű oktatási intézmények kérdésére is, Orbán Viktor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta azt is, hogy

 

“Magyarországon nemzeti kormány van, ez azt jelenti, hogy pénzhiány miatt a Kárpát-medencében magyar nyelvű iskola nem zárhat be.”

 

Orbán Viktortól a Körkép.sk a két párt közti, megyei választások előtti lehetséges együttműködés lehetőségeit kérdezte. A magyar miniszterelnök portálunknak adott válaszában elmondta, támogatják az MKP-t, mert mint fogalmazott: „vegyespárt: feloldódás, magyar párt: megmaradás”.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!