A szokatlanul meleg időjárás miatt megtelepedni látszanak a valószínűleg vándormadarak által behozott trópusi kullancsok Németországban. Idén összesen hét példányt találtak a Hyalomma nezmettségbe tartozó kullancsokból Alsó-Szászországban és Hessében a Hohenheimi Egyetem mikrobiológiai kutatói. 2015 és 2017 között találtak összesen kettőt, most egyenesen hetet gyűjtöttek be.

 

A tudósok attól tartanak, hogy a kullancsok e nem honos fajai megtelepednek Németország a hőmérséklet emelkedése miatt. Gyakoriságukat a különösen meleg, száraz németországi nyaraknak tudják be, ezek a fajok ugyanis az alacsonyabb páratartalmú közeget kedvelik.

 

A Hyalomma kullancsok akár két centiméteresre is megnőnek, lényegesen nagyobbak, mint Európában honos társaik. Szokatlan méretükről és csíkos lábaikról ismerhetőek fel. A legfőbb probléma, hogy Európában nem megszokott fertőzéseket terjeszthetnek el. Ilyen például a krími-kongói vérzéses láz, ami a legmagasabb kockázati kategóriába esik. A halálozási aránya 20-30 százalék, de csak kullancsok terjesztik, emberről emberre nem terjed. A volt Jugoszlávia területén 1986-tól fordul elő, Krímben 1993-ban jelent meg, majd kiderült, hogy arról a vírusról van szó, amit 1956-ban a Kongói Köztársaságban mutattak ki. Magyarországon 2011-től találkoztak először olyan kullanccsal, amely hordozhatja a vírust.

 

 hirdetes_300x300  

DW.com, Körkép.sk

Nyitókép: DWcom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!